Luk

Dette site bruger cookies. Du kan læse omkring hvordan vi bruger dem i privacy policy.

20/10/2016

NYT PÅ SKATTEOMRÅDET – LOVFORSLAG

Folketingets arbejde i det nye folketingsår er gået i gang. Der kæmpes på den ene og anden front. Alligevel har skatteministeren nået at fremsætte fire lovforslag. Det ene omhandler en værnsregel i forbindelse med skattefri spaltning af selskaber samt en justering af sambeskatningsreglerne i forbindelse med et selskabs konkurs. Det andet lovforslag giver pensionister, der er bosat i udlandet, samme adgang til indefrysning af ejendomsskatter i helårs- og fritidshuse mv., som personer, der er bosat i Danmark. De to andre lovforslag omtales nedenfor.

Fondes fradrag for ikke-almennyttige uddelinger ophæves
EU-domstolen har taget stilling til de østrigske regler, der kun gav fonde fradrag for uddelinger til modtagere, der var bosat i Østrig. Domstolen fandt, at disse regler var i strid med EU-rettens bestemmelser om kapitalens fri bevægelighed.

Ej længere fradrag for uddelinger til ikke-almennyttige formål
Efter gældende danske regler har fonde fradrag for uddelinger til såvel almennyttige formål som vedtægtsbestemte formål, der ikke er almennyttige. Fradraget for ikke-almennyttige uddelinger gælder dog kun, når modtageren er skattepligtig til Danmark. Det betyder, at uddelinger til personer bosat i udlandet ikke kan fratrækkes, da der ikke er intern dansk hjemmel til at beskatte uddelingen.

For at bringe de danske regler i fondsbeskatningsloven i overensstemmelse med EU-retten foreslås det, at fonde ikke længere har fradrag for ikke-almennyttige uddelinger, uanset om modtageren er skattepligtig til Danmark af uddelingen eller ej.

Der ændres ikke på reglerne om fradrag for uddelinger til almennyttige formål.

Afskaffelsen af fradragsretten for fondsuddelinger til ikke-almennyttige formål skal efter lovforslaget have virkning for uddelinger, der foretages fra og med den 5. oktober 2016.

Ændring af fondes indkomst for tidligere år
Som følge af EU-dommen er Danmark forpligtet til bagudrettet at give fonde fradrag for ikke-almennyttige fondsuddelinger, der er foretaget i 2004 og senere, når fonden ikke har kunnet fratrække uddelingen som følge af, at modtageren ikke var skattepligtig til Danmark.

Indberetningspligt
Fremover skal den indberetning til SKAT om fondsuddelinger, som fonde er forpligtet til, opdeles i uddelinger til almennyttige og ikke-almennyttige formål.

Nedsat beskatning af de ikke-almennyttige uddelinger
Det foreslås, at det skattepligtige beløb alene udgør 80 % af den ikke-almennyttige uddeling. Den nedsatte beskatning gælder også uddelinger fra udenlandske fonde, når fonden ikke har fradrag for uddelingen.

Den lempeligere beskatning hos modtageren skal efter forslaget gælde for uddelinger, der foretages den 5. oktober 2016 eller senere.

Omkostningsgodtgørelse til selskaber og fonde genindføres
Udgifter til sagkyndig bistand i skattesager dækkes helt eller delvist af det offentlige i form af en omkostningsgodtgørelse. Godtgørelsen udgør 50 % af de afholdte udgifter, hvis skattesagen tabes, mens samtlige udgifter til den sagkyndige bistand dækkes, hvis skattesagen vindes, herunder hvis der opnås medhold i overvejende grad.

Denne adgang til omkostningsgodtgørelse blev ophævet for selskaber og fonde, der påklagede sager indtil ultimo maj 2009. Personer, herunder selvstændigt erhvervsdrivende, kunne fortsat få omkostningsgodtgørelse.

Som led i en af de mange ”retssikkerhedspakker” blev det aftalt, at reglerne om omkostningsgodtgørelse til selskaber og fonde skulle genindføres.

Skatteministeren har nu fremsat lovforslag om, at selskaber m.fl. kan få omkostningsgodtgørelse i påklagede skattesager for arbejde udført fra og med den 1. januar 2017. Det afgørende for opnåelsen af omkostningsgodtgørelse er altså ikke, hvornår sagen er påklaget, men hvornår arbejdet er udført.

Ecomentor bliver del af Christensen Kjærulff

Læs mere

Revision og regnskab

Lad os give dig mere frihed i hverdagen.

Læs mere

Mere frihed i hverdagen?

Hvad enten du repræsenterer et stort selskab, en mindre virksomhed eller dig selv, tager vi udgangspunkt i dig og dine ønsker og behov.

Læs mere